Recensiestress!

(GELUKKIG NERGENS VOOR NODIG!)

 

 

Er wordt gebeld. Het is de postbezorger, met een doos. Het zijn de eerste exemplaren van Breinsteins Missie. Yep! Ik pak een boek uit de doos, ruik eraan – die nieuweboekenlucht is toch zo heerlijk – en blader erdoorheen. Op dat moment dringt het tot me door dat het een kwestie van tijd is voordat anderen het boek in handen hebben, het gaan lezen én… er hun mening over geven. Op dat moment slaat de boekrecensiestress toe. Help, ik geef de macht over het commentaar op mijn boek uit handen!

 

Wat wil je dan? geef ik mezelf onmiddellijk commentaar. Je hebt het boek toch geschreven om  het door anderen te laten lezen? Als je niet tegen kritiek kunt, had je maar één exemplaar moeten laten drukken… voor jezelf. Dat weet ik ook wel. Maar ik kan er nog zo van overtuigd zijn dat Breinsteins Missie een goed boek is, anderen kunnen én mogen er anders over denken. In gedachten stel ik mezelf – voor de hoeveelste keer? – vragen als: prikkelen de cover en de flaptekst genoeg om kinderen om hun smartphone/tablet voor even te laten liggen? Herkennen ze zich in de hoofdpersonen en worden ze meegenomen in het verhaal? Vinden ze het spannend? Kortom, kan ik ze een leuke leeservaring geven? Want daar gaat het mij om.

 

En, niet bepaald onbelangrijk, hoe staat het met de kinderboekenrecensenten, die precies weten wat kinderen leuk vinden en wat niet? Hebben we – de jonge en wat oudere proeflezers, de redactie en ik – niets over het hoofd gezien?     

 

Het wachten begint. Een paar dagen na het versturen van de eerste recensie exemplaren komt de eerste reactie. Hij is  van Simon Corson, de allereerste proeflezer van de allereerste versie van Breinsteins Missie. Uit deze recensie: Ik weet zeker dat kinderen uit de doelgroep (vanaf elf jaar) het erg leuk zullen vinden.  Ik smulde van de mengeling van futurisme en spanning.

 

Dat voelt goed, al was deze reactie voorspelbaar:-). Net als de recensie van Marjan, leerkracht op een basisschool en boekrecensente met een eigen (Facebook recensie)site (https://www.facebook.com/search/top/?q=vanjufmarjan en vanjufmarjan.nl). Ik had Marjan gevraagd om een quote voor de achterkant van Breinsteins Missie, mits ze het boek goed vond. Die quote gaf ze en de tweede, mooie recensie is binnen.

 

De volgende recensie, dit keer een onafhankelijke, komt van Henk van Maanen, wordt geplaatst op hebban.nl en is… HEEL GOED. Deze recensie kopt met Een missie voor brugklassers en volwassenen, en eindigt met: Met interesse en spanning kijk ik derhalve uit naar deel twee. Kort daarna krijg ik een berichtje van Conny Schelvis, die recensies schrijft voor Boekenbijlage en op conniesboekies (https://conniesboekkies.wordpress.com/2017/10/31/breinsteinsmissie-ineke-fritz). Ze laat me weten dat ik haar recensie heel snel kan verwachten. De volgende dag open ik Messenger en daar staat de link. Spannend! Het blijkt opnieuw een mooie recensie, waaruit ik citeer: Het is leuk om te lezen dat de schrijfster zelf niets op heeft met wiskunde en techniek en toch een boek weet te schrijven over zwaartekrachtgolven. Juist daardoor is het denk ik een boek geworden wat voor iedereen te begrijpen is. De technische snufjes worden op een toegankelijke manier in het verhaal verwerkt. Het verhaal leest lekker weg, het avontuur van de jongens is spannend en je wilt niets liever weten wat er allemaal gaat gebeuren dus met de spanningsopbouw zit het zeker goed!

 

Inmiddels staan er op bol.com twee leeservaringen en ook deze zijn top.

 

 

Ik heradem, voel me blij en ook dankbaar. Natuurlijk moet ik de andere recensies nog afwachten, maar op dit moment lijkt mijn missie geslaagd. Nu extra gemotiveerd verder met deel 2.

 

 

 

P.S. Heb je Breinsteins Missie ook gelezen en wil je laten weten wat je van het boek vond? Dat kan onder meer privé (wafritz@chello.nl), via bol.com, hebban.nl of op een van de Facebook kinder- en boekengroepen. Vast bedankt voor de moeite die je daarvoor wilt doen.