Boekpremière groot succes!

 


Zaterdag 7 oktober 2017 was TOP! Tijdens de Open Dag van Science Park Amsterdam (Weekend van de Wetenschap) was de boekpresentatie van Breinsteins Missie. Ook hadden we de hele dag een fantastische Breinsteins Missie stand in de centrale hal van de Universiteit van Amsterdam (FNWI). De Breinsteins Missie kist was daar een echte blikvanger. Net als de kunstwerken, gemaakt door leerlingen van Jenaplanbasisschool De Nieuwe Kring uit Diemen. Dank jullie wel daarvoor.

 

Gelukkig zat er dit keer geen gevaarlijke Bever in de kist, maar leuke prijsjes die je kon winnen als je meedeed met de quiz, die je kon spelen door een QR code te scannen. Had je zeven of meer vragen goed (van de tien), dan ging de kist open en mocht je wat uitzoeken. Geloof me, aan het eind van de dag was de kist bijna leeg, zo’n succes was de quiz. Mirte van der Eyden, studente natuurkunde aan de UvA, legde aan de hand van beelden op het grote tv scherm uit wat zwaartekrachtsgolven zijn. En als je daarna de flaptekst van Breinsteins Missie las, bleven er nog maar een paar ‘raadvragen’ over. De uitslag kreeg je meteen op het scherm te zien. Ontzettend leuk om kinderen zo enthousiast, open en spontaan te zien. Hele gesprekken heb ik met ze gevoerd, net als met hun ouders. Een aantal ouders zei me dat ze het fijn vonden dat er een boek was voor kinderen die geïnteresseerd zijn in wetenschap. Te vaak komen kinderen, als ze daarover meer willen lezen, uit bij volwassen of informatieve boeken, terwijl ze gewoon lekker willen lezen.

 

Om twee uur ’s middags was de boekpresentatie. Het is fijn om over de totstandkoming van je boek te vertellen en ook hier legde Mirte met groot enthousiasme en op het niveau van de kinderen uit wat je je nu moet voorstellen bij zwaartekrachtsgolven. Het eerste exemplaar van Breinsteins Missie mocht ik overhandigen aan Bart Groeneveld van de afdeling Voorlichting & Communicatie van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA. Bart vertelde over de initiatieven van de UvA om wetenschap dichter bij kinderen te brengen. De boekpresentatie en de aanwezigheid van de Breinsteins Missie stand op de Open Dag waren hier een mooi voorbeeld van en wie weet komt er nog een vervolg.

 

Terug op de stand stonden er al weer kinderen te wachten om de quiz te spelen. Wat een enthousiasme en, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, wat deed Mirte het leuk!
Heel wat kinderen gingen in de loop van de dag met een exemplaar van Breinsteins Missie naar huis. Trots, dat zij tot de eersten behoorden die het boek gingen lezen.

 

Ik wil iedereen bedanken die deze dag tot een superdag heeft gemaakt. Vooral ook de kinderen, die mij zo’n energie boost hebben gegeven, dat ik met extra veel plezier verder schrijf aan Breinsteins Missie deel 2.